Otyłość jest chorobą metaboliczną, wieloczynnikową, o podłożu genetycznym i środowiskowym. Współcześnie obserwujemy wzrost przypadków nadwagi i otyłości nawet u dzieci. Epidemiolodzy biją na alarm. Wzrost występowania otyłości spowodowane jest między innymi zmniejszeniem aktywności fizycznej oraz spożywaniem przetworzonej, wysokokalorycznej żywności.
- Konsekwencje nadwagi i otyłości:
- zwiększone ryzyko zachorowalności na cukrzycę typ II,
- choroby serca,
- nadciśnienie,
- zaburzenia czynności wątroby, trzustki,
- problemy z płodnością.
- choroby zwyrodnieniowe stawów
- żylaki
- obniżona sprawność fizyczna
Wielu specjalistów uważa, iż otyłość jest chorobą przewlekłą, która wymaga długotrwałego leczenia i przede wszystkim, zmiany stylu życia.
Wieloletnie obserwacje pokazują, że stosowanie diet niskoenergetycznych umożliwia zmniejszenie masy ciała średnio o 10% masy wyjściowej. Niestety u ok.50% pacjentów po 5 latach obserwuje się powrót do masy ciała przed dietą.
- Wartości BMI
BMI (body mass index) obliczamy ze wzoru:
BMI = m(kg)/ H²(m²)
Gdzie: m –masa, H -wzrost
Wartości BMI:
Niedowaga poniżej: 19 BMI
Waga odpowiednia : 19 –24 BMI
Nadwaga: 25 –30 BMI
Otyłość: > 30 BMI
- Zasady sporządzania diet odchudzających
Dieta odchudzająca powinna prowadzić do redukcji nadwagi zapewniając prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Źródłem energii oprócz pożywienia powinna być nagromadzona tkanka tłuszczowa.
1 g tkanki tłuszczowej –7 kcal, a 1 kg – 7000 kcal, stąd aby zredukować 1 kg masy ciała w ciągu tygodnia trzeba zmniejszyć kaloryczność o 1000 kcal dziennie
Zapotrzebowanie energetyczne należy obliczać indywidualnie dla każdej danej osoby. Należy wziąć pod uwagę: wiek, wzrost, masę ciała, płeć, aktywność fizyczną, rodzaj pracy itd.
Dieta nie powinna zawierać mniej niż 100 g węglowodanów, gdyż ta ilość chroni organizm przed zużyciem białka i zapewnia odpowiednie spalanie tłuszczu.
Polecane produkty węglowodanowe: kasze gryczane, pieczywo pełnoziarniste, otręby, pieczywo chrupie, razowe.
Przeciwwskazane: ziemniaki, makarony, kasze pozostałe, pieczywo jasne.
Białko zwierzęce o wysokiej wartości odżywczej: należy spożywać w trzech posiłkach.
Polecane produkty białkowe: chude –mięso, mleko, drób, twaróg, jaja w ograniczonej ilości, wędliny.
Mięso czerwone (krwiste) można spożywać tylko kilka razy w miesiącu.
Technologia sporządzania posiłków: bez dodatku tłuszczu, pieczenie, gotowanie, duszenie, w folii, mikrofali, patelni teflonowej;
Należy spożywać dużo warzyw i surówek.
Liczba posiłków: 5 –6
Aby ustalić ile kalorii potrzeba na podstawowe procesy życiowe (w spoczynku) potrzebne jest ustalenie PPM (podstawowa przemiana materii). Następnie należy obliczyć indywidualne całkowite zapotrzebowanie energetyczne ICZA (ICZA = PPM x współczynnik aktywności PAL)
(Przy ustalaniu PPM oraz obliczaniu ICZA możemy skorzystać z gotowych programów przeliczających te wartości, możemy też skorzystać z pomocy dietetyka. Podczas pierwszej wizyty dietetyk na podstawie wywiadu obliczy wszystkie niezbędne wartości. )
W typowej diecie niskoenergetycznej zaleca się:
- ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych,
- ograniczenie pokarmów węglowodanowych o wysokim indeksie glikemicznym,
- zwiększenie spożycia wody i warzyw,
- zwiększenie ilości błonnika (zwiększa uczucie pełności żołądka oraz zmniejsza wchłanianie glukozy, przyczyniając się do zmniejszenia wydzielania insuliny).
- Rodzaje diet stosowanych w redukcji nadwagi oraz otyłości:
- Diety niskoenergetyczne
- Diety bardzo niskoenergetyczne
- Diety jednoskładnikowe
- Diety o niskim indeksie glikemicznym
- Dieta białkowo-tłuszczowa
- Diety rozdzielne
- Głodówka.
Większość diet stosowanych bez konsultacji ze specjalistą, może być niebezpieczna dla zdrowia, dotyczy to szczególnie diet jednoskładnikowych, diety białkowo-tłuszczowej i głodówki. Najlepiej skonsultować się z dietetykiem, który dobierze odpowiednią dietę dostosowaną do indywidualnych potrzeb organizmu.
Zapraszam na konsultację online, podczas której nasz dietetyk przeprowadzi wywiad żywieniowy i na jego podstawie zaproponuje odpowiednie rozwiązania dotyczące zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia.
Tel. 791178757