Układanie jadłospisów

Układanie jadłospisów na kolejne dni jest ważnym elementem naszego życia. Coraz rzadziej korzystamy już z cateringów. Po co przepłacać, skoro sami możemy przygotować zdrowy posiłek. A co jeśli nie mamy żadnych podstaw i wiedzy na temat układania codziennej diety?

Zapraszam na indywidualne konsultacje z dietetykiem Akademii Zdrowia:

https://akademiazdrowia-ps.pl/oferta/zajecia-indywidualne-z-dietetykiem/ 

Poniżej przedstawiamy szybki i skoncentrowany kurs przygotowania i układania jadłospisów.

Najważniejsze elementy przy tworzeniu posiłków:

1. Planuj posiłki na parę dni (7-14). Unikniesz monotonii i zaoszczędzisz czas. Kto z nas nie zadaje sobie codziennie pytań: Co dziś na obiad?

2. Układając dietę bierz pod uwagę sezonowość. Mimo, że obecnie nie jest to już tak bardzo ważne, ponieważ przez cały rok mamy dostępność tych samych produktów. To jednak nasz organizm w okresie jesienno-zimowym ma inne potrzeby niż latem.

3 Najlepiej spożywać 5 posiłków dziennie.

4. Uwzględnij piramidę żywieniową w swoich planach. Poniżej link do artykułu na temat piramidy żywieniowej:

Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej

 

5. Spożywaj owoce i warzywa w dużej ilości.

6. Pamiętaj o pełnoziarnistych produktach zbożowych.

7. Codziennie spożywaj 2 szklanki mleka ( ewentualnie jogurty, kefiry).

8. Ogranicz spożywanie czerwonego mięsa i tłuszczów zwierzęcych.

9. Unikaj smażenia w głębokim tłuszczu, gotuj na parze, duś i piecz.

10. Unikaj cukrów i słodyczy.

11. Ogranicz ilość soli w diecie.

12. Pij 1,5 l wody dziennie.

13. Unikaj alkoholu.

Podstawowe zasady prawidłowego odżywiania można podsumować w następujących punktach:

1. Stałym elementem codziennej diety powinno być mleko i jego przetwory jako główne źródło wapnia, witamin i składników mineralnych. Pieczywo razowe oraz grube kasze dostarczają witamin, składników mineralnych oraz błonnika.

2. Należy spożywać chude gatunki mięs oraz zastępować je rybami i roślinami strączkowymi. Mięso jest źródłem łatwo przyswajalnego żelaza i pełnowartościowego białka. Ryby w porównaniu do mięsa zawierają więcej składników mineralnych.

3. Ryby morskie są źródłem WNKT. Owoce i warzywa dostarczają witamin, składników mineralnych oraz błonnika.

4. Prawidłowe żywienie polega na dostarczaniu organizmowi odpowiednich optymalnych ilości energii i składników odżywczych.

5. Prawidłowe żywienie wraz z aktywnością fizyczną stanowi profilaktykę wielu chorób.

Powyższe wskazówki umożliwią Ci ułożenie zdrowego i zbilansowanego jadłospisu. Jeżeli wolisz gotowe rozwiązania zapraszamy do kontaktu:

Kontakt

Możesz także umówić się za konsultacje z dietetykiem korzystając z naszego aktywnego kalendarza:

Kalendarz

 

Podziel się z innymi:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Bądź na bieżąco z naszymi aktualnościami

Nie przegap nowości!